luni, 14 octombrie 2013

Timpul local și data în limba română în Moodle (sau - pînă ajungi la Dumnezeu, te mănîncă sfinții)

1. Problema


Data creării subiectelor de discuție din forumuri este afișată în limba engleză, iar ora în format 12 ore (sufixate cu AM sau PM după caz); de exemplu:

by Admin User - Tuesday, September 10, 2013, 7:46 PM

în loc de

de către Admin User - marți, 10 septembrie 2013, 19:46

Chiar dacă... toate opțiunile legate de formatul afișării datei și orei, limba implicită pentru site, setările de localizare, chiar și traducerile zilelor săptămînii și a denumirilor lunilor... toate-s în ordine.

2. Contextul


Ubuntu 12.04 LTS; Moodle 2.5.1

3. Pre soluție


Moodle este scris în PHP. Respectiv formatarea datei și timpului se face prin funcțiile din PHP, în particular prin funcția strftime (http://php.net/manual/ro/function.strftime.php). Acest fapt poate fi confirmat analizînd codul sursă sau, mai simplu, prin faptul ca în fișierul langconfig.php din categoria core (Site administration > Language > Language customisation) șabloanele de formatare a datei și orei au sintaxa identică cu cea a argumentului format a funcției strftime.

Funcția strftime la rîndul ei formatează în raport cu setările regionale curente a sistemului de operare. Dacă se dorește formatarea cu alte setări regionale  fără a schimba cele curente a sistemului se poate folosi funcția setlocale.

Anume așa e realizat în Moodle. Înainte de a fi utilizată vreo funcție de formatare a datei sau orei se cheamă funcției moodle_setlocale (din moodlelib.php) care la rîndul ei cheamă setlocale.

Funcția setlocale activează setările regionale indicate; cu condiția că acestea sînt disponibile în sistem. Puteți chema de 1001 ori funcția setlocale cu parametrul, de exemplu, ro_RO.UTF-8, dar dacă aceste setări regionale nu-s instalate în sistem nu veți avea denumiri de luni în română. De unde? Sistemul nu le are.

Cel mai des cînd se instalează sistemul cel care instalează specifică fusul orar, specifică moneda, iar setările regionale rămîn cele englezești, adică en_EN. Configurația ro_RO.UTF-8 nefiind instalată (pe server). Pe un calculator Desktop posibil că da (de exemplu cînd am instalat Linux Mint cu KDE imediat după instalare am fost rugat să introduce astfel de info).


Așadar, dacă nu aveți setările regionale ro_RO.UTF-8 instalate nu aveți cum să primiți denumiri de luni în română.

4. Soluția



Verificați setările Moodle legate de localizare:

  • Administration > Language > Language Settings
    • Default language = Română (ro)
    • Sitewide locale = ro_RO.UTF-8
  • Administration > Appearance > Calendar
    • Time display format = 24=hour
  • Administration > Language > Language Customisation > Română (ro)
    • core calendar.php: zilele săptămînii sînt traduse
    • core langconfig.php: locale=ro_RO.UTF-8

Verificați lista fișierelor de localizare (setări regionale) disponibile în sistem:

locale -a

Dacă în lista afișată lipsește rîndul ro_RO.utf8. Atunci acest fișier trebuie generat. Îl puteți genera cu ajutorul comenzii:


sudo locale-gen ro_RO.UTF-8

După ce ați generat fișierul de localizare obligatoriu reporniți sistemul, de exemplu prin:  

sudo reboot

Dacă nu reporniți sistemul funcția PHP strftime se va comporta straniu: ba va formata în română, ba în engleză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu