marți, 19 noiembrie 2013

Bilanț bisăptămînal, partea I

Introducere

Aceste două săptămîni care au trecut au fost dedicate în mare măsură problemelor de logică. Chiar și atunci cînd am nimerit cu mașina într-un accident rutier -  tot la ele mă gîndeam.

Iată cîteva dintre ele.

Problema 1 (Încotro? În rai sau iad?)

Un om moare iar sufletul lui ajunge într-o odaie cu două uși. La fiecare dintre cele două uși stă un paznic. Unul spune mereu adevărul, iar celălalt mereu minte. O ușă duce spre rai, iar cealaltă - spre iad.
Cum poate afla sufletul acelui omul care dintre cele două uși duce spre rai? Dacă el nu cunoaște care dintre paznici spune adevărul și care minte, și are voie să pună doar o singură întrebare unuia dintre cei doi paznici?

Problema 2 (Vă amintiți de problema cu lupul, capra și varza?)

Pe malul unui rîu sînt patru persoane și o barcă cu două locuri. Toate cele patru persoane trebuie să treacă pe celălat mal. Se știe că primul trece cu barca (vîslind) de pe un mal pe altul în 1 minute, al doilea - în 2 minute, al III-lea - în 5 minute și ultimul în - 10 minute. Dacă vîslesc doi, atunci timpul scurs este cel maximal adică, dacă vîslește cel cu 1 minută și cel cu 10 minute, atunci timpul total va fi 10 minute; iar dacă se urcă în barcă cel cu 2 minute împreună cu cel cu 5 minute, atunci ei au nevoie de 5 minute pentru a trece de la un mal spre altul.

Cum să trecem aceste patru persoane pe celălat mal în cel mai scurt timp?

Problema 3 (Fără rest!)

O persoană pleacă la magazin după agrafe. În buzunar are 5 lei. În magazin sînt patru tipuri de agrafe: de 1 ban, 5 bani, 25 și 50 bani. El trebuie să cumpere 10 agrafe și să cheltuie toți cei 5 lei. Cum poate face acest lucru?

Problema 4 (Where am I?)

O persoană ajunge pe o insulă într-un mod mai puțin obișnuit: este adusă cu elicopterul. Pe acestă insulă este o regiune îngrădită cu un gard formă de poligon și înălțimea de un metru. Cum persoana în cauză poate să-și deie seama dacă  este înăuntrul sau în afara zonei îngrădite?

P.S. Soluțiile la probleme 1-4 vor fi prezentate în partea a II-a a acestui articol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu